Bir Yılın Ardından: Yazmak, Yazmak, Yazmak!

Bu hafta 52. yazımı kaleme aldım. Her hafta ara vermeden bir yazı yazabilmeyi başardım. Aslında emekliliğimde ne ile uğraşacağımı da bir anlamda belirlemiş oldum. Yazacağım ve bahçe ile uğraşacağım. Hastalıklar, doğa, bitkiler ve geziler üzerine…

Çin mi, Latin kökenli mi olduğu bilinmeyen atasözü çok güzel "Verba volant, scripta manent - Söz uçar, yazı kalır!”.

Görüşü ne olursa olsun insanların hayatlarına yön veren kitaplar değil mi?
İlahi mesajın kitaplarla gelmiş olması hepimize yazmanın ve kitabın önemini hatırlatmıyor mu?

Karl Marx’ın “Das Kapital”ini okursanız üretim-emek ilişkisinin fark etmediğiniz yönlerini anlarsınız.  Adam Smith “The Wealth of Nations” kitabında rekabetin insana kaynakları nasıl daha akılcı kullandırdığını anlatarak modern ekonominin temellerini atar. Mevlana’nın “Mesnevi”si insanın sadece et parçası olmadığını ve ruhi tatminin ne kadar doyurucu olduğunu hatırlatır…

Birleşmiş Milletler her yıl İnsani Gelişmişlik indeksi yayınlıyor. Bu indeks içerisinde eğitim indeksi de bulunmakta… Ortalama okula gitme süresi ve beklenen okula gitme süresi ile hesaplanıyor.

2014 verilerine göre dünyada okuma yazma oranı %84, ülkemizde ise erkeklerde %98,5, kadınlarda %92,4, ama Batı ülkelerinde bu oran %99.
1’in en yüksek değer olduğu skorlama sisteminde Türkiye 2013’te 0.652 puan almış. Gelişmiş ülkelerin tamamı bizim üzerimizde  (ABD 0.89, İngiltere 0.86), ama bizden yüksek olmasını beklemeyeceğimiz bazı ülkeleri sıralayalım…

Filistin 0.662
Malezya 0.671
Birleşik Arap Emirlikleri 0.673
Venezuela 0.682
İran 0.683
Moğolistan 0.694
Ermenistan 0.701
Bahreyn 0.714
Suudi Arabistan 0.723
Kazakistan 0.762
Ukrayna 0.796

Bu ülkelerin çoğunluğu toplumsal zihniyet olarak bizden çok geri, ama iş eğitime geldiğinde çocuklarını bizden daha uzun süre eğitiyorlar. İran’ı küçümsememek lazım, koskoca Fars edebiyatının etkisi eğitime verilen önem olarak kendisini gösteriyor.

Yıllık yayınlanan kitap sayısına baktığımızda biraz daha iyi bir tablo var, ama yine de iç açıcı değil. Her 1 milyon kişi başına, yıllık yeni kitap sayısının en yüksek olduğu İngiltere, 1 milyon kişiye 2875 kitap yayınlıyor. Bu sayı ABD’de 959. 2013 istatistiklerine göre Türkiye’de bu sayı 561. Diğer ülkelere baktığımızda…

İspanya 1626
Gürcistan 1547
İtalya 1002
Macaristan 920
Rusya 699
Malezya 639
Arjantin 614

Yani daha yapacak çok iş var… Yazmaya başladık, ama daha üç yüz yıllık açığımız var…

Kitap piyasası büyüklüğü ABD’de 27 milyar dolarken, ülkemizde daha yeni 1.7 milyar dolara ulaşabildi. Bu bile çok büyük bir aşama… Bu miktar ile Rusya, Polonya, Arjantin gibi ülkeleri geride bırakıyoruz. Para olduğunu sezdiğimiz işe biraz daha şevkle sarılıyoruz galiba…

Yazmak insana okuması gerektiğini hatırlatır, zihninde topladığı bilgileri süzmesini ve doğru kelimelerle bir çeşit bulmaca çözer gibi kağıda dökmesini sağlar.


Yazmaya devam…

Mevlana Celalettin Rumi'nin Mesnevi eserinden seçmelerinin İngilizce tercümesi. Keşke manasını da anlayabilseler. Sufizm duyulan oryantalist bir ilginin tezahürü... 

Karl Marx'ın 1867'deki orjinal "Das Kapital" kitabının ön yüzü.

Yorumlar

Popüler Yayınlar