Plastik

İnsanoğlunun en önemli kimyasal buluşlarından biri. Dayanıklı, şekil verilebilen, seri üretim ile herkesin kullanımına sunulan bir bileşim. İçinde sellüloz, kömür, doğalgaz, tuz ve tabii ki ham petrol var. Ham petrolün içinde ise bin ayrı madde var…

Şimdi sıkı durun;

Şimdiye kadar dünyada 8.3 milyar ton plastik üretilmiş. Bu miktar yaklaşık bir milyar fil ağırlığı ile eşdeğer.

İngiltere’de yılda 13 milyar plastik şişe kullanılıyor.

Dünyadaki plastik çöplerin toplamı Arjantin büyüklüğünde bir ülkeyi tamamen kaplayabilecek kadar fazla.

Plastik şişelerin sadece %9’u yeniden dönüşüme giriyor. %12’si yakılıyor.

%79’u ise ya toprağa gömülüyor, ya da çoğunlukla okyanus veya denizlere atılıyor.  

Avrupa’da geri dönüşüm oranları %30 iken ABD’de bu oran %9.

Türkiye’de en çok plastik kirliliğine yol açan ülkelerden biri. Yılda yarım milyon ton plastik çöp çıkarıyoruz.

Plastik sadece şişelerde kullanılmıyor. Sanayinin her yerinde plastik var. Uçak parçalarında, araba lastiklerine, telefon kaplarına, mutfak eşyalarına kadar.

Bu gidişle dünya 2050-2060 yıllarında “Plastik gezegeni” olma yolunda hızla ilerliyor.


Mevsim balık mevsimi. Hepinizin balık iştahını kaçıracak öyküden bahsedeceğim.
Denize atılan plastik çöpün doğa tarafından emilmesi 450 yıl alıyor. Ama bu plastik şişelerden küçük, mikroskobik parçalar kopuyor ve bunlar küçük balıklar ve deniz hayvanları tarafından yeniyor. Sonra insanlarda bu hayvanları ve balıkları yiyorlar.


Bu yazıdaki birçok veriyi BBC’deki makalelerden aldım. Geçenlerde Karayipler’de karşılaştıkları 10 km uzunluğunda, denizin üstünü kaplamış plastik çöpünün videosu (aşağıda linki var)yayınlandı. İnsan seyrettiğinde içi acıyor ve dünyanın geleceği konusunda bir kez daha umutsuzluğa kapılıyor.


Türkiye’de üretilen 31 milyon ton atığın sadece 2,5 milyon tonu geri dönüşüme yönlendiriliyormuş. Yaklaşık 4 milyon tonu ise ambalaj atığı imiş. Türkiye 2015’de dünyada en çok plastik üreten altıncı ülke durumunda.  


3 yıl önce Danimarka’dan bir cerrah arkadaşım kendi hayatını anlattığında ağzım açık kalmıştı ve çok imrenmiştim.

Evinin çatısında güneş paneli varmış. Ürettiği elektriği sisteme veriyormuş. Bu elektrik ile evindeki tüm elektrikli cihazları çalıştırabiliyormuş. Hatta bazen fazla ürettiğinde elektriği elektrik şirketine satıyormuş. Arabası da elektrikli olduğu için arabasının şarjını da güneşten elde ettiği elektrikle yapıyormuş. Yani ne benzin, ne de kömür kirliliği.

Daha neler var dünyayı korumak için yaptıkları.


Çevrenize bakın ve çevre bilinci için bize bir not verin. Ben 10 üzerinden 1 bile veremiyorum. Varsa yoksa ev, apartman, gökdelen, araba, fabrika ve bol miktarda çöp…

Dünyada yerle bir olmuş onca medeniyetin kalıntılarına bakmasına rağmen, insanoğlu gidişatını görmüyor, görse de umursayıp değiştirmiyor.


Ama bana göre yüce Allah, kimine göre doğa affetmeyecek. Hiç birimizi. Yeryüzünü imar etmesi beklenen insanoğlu maalesef yeryüzünü imha ediyor!


Assos-Behramkale'de kuş uçmaz, kervan geçmez bir koyda dahi kirliliğin derecesi...


http://www.bbc.com/news/av/world-41866046/the-giant-mass-of-plastic-waste-taking-over-the-caribbean

Yorumlar

Popüler Yayınlar