Doktorlar İçin Mutlu Olmanın 10 Formülü

Daha önce de defalarca yazdım. Doktorların kafaları biraz fazla çalışıyor, bunun sonucu olarak beklentiler artıyor, mutsuzluk tavan yapıyor.

Son 10 yılıma baktığımda herhalde 1-2 yılımı mutsuz geçirmişimdir. Belki daha fazladır. Hastanın işi iyi gitmez mutsuz olursun. Profesyonel hayatında yeterli hıza erişemezsin, mutsuz olursun. Meslektaşlarınla anlaşamazsın, hır gür yaşarsın, mutsuz olursun. Say say bitmez…

10 formül işinde bir sihir olsa gerek, internet veya gazete köşelerinde bol miktarda bunlardan var…

Doktorların mutlu olması için 10 formül belirledim, bakalım ne kadarı size uyacak;

Mutluluk Formülü 1 – Bir an olsun Türkiye’de olduğunu unutmayacaksın. Yurt dışındaki, özellikle de gelişmiş ülkelerdeki sistemlere özenmeyeceksin. Oradaki sistemi istiyor ve özlem duyuyorsan, bedenin burada gönlün başka yerde demektir. O zaman basıp gideceksin, hiç durmayacaksın.

Mutluluk Formülü 2 – Mesleki ve ekonomik açıdan kendini sağlama almaya çalışacaksın. Unutma ki bu ülkede sağlık sistemindeki en eski sistem, sistemsizliktir. Bu nedenle korku ve heyecan ile alınan radikal kararlardan kaçınacaksın. Özellikle de kazanımların ve haklarınla ilgili (Muayenehanelerini kapatanların veya açmayanların yaşadıkları gibi).

Mutluluk Formülü 3 -  Kendini senden düşük zekalı ama uyanık bir patronun eline teslim etmeyeceksin. Eyvallah deme lüksün yoksa, özgürlüğünde yok demektir.

Mutluluk Formülü 4 – Hangi alanda çalışıyorsan, uzman veya pratisyen fark etmez, her şeyi bilmeye çalışıp, her şeyden azıcık bilen biri olmayacaksın. Bir alanda kendini geliştireceksin. Artık başarı iyice uzmanlaşma da…

Mutluluk Formülü 5 - Toplumun gittiği yönü göreceksin. Ona göre kendine alan belirleyeceksin. Bu toplumun 20 yıl sonra iyice yaşlanacağını, şehirleşme ve obezitenin arttığını, sigara içmeye devam ettiğimizi, doğum oranının düştüğünü unutmayıp ona göre pozisyon alacaksın. Umutsuz alanlarda vakit kaybetmeyeceksin.

Mutluluk Formülü 6 – Çok zeki de olsan idol olarak kendine zirvedeki doktorları belirlemeyeceksin. Unutma ki piramit aşağıya indikçe genişler. Yukarıya çıktıkça düşmek kolay olur. Kendini iyi tanıyıp, yetenek ve şahsi özelliklerine uygun alanlar belirlemek lazım.   

Mutluluk Formülü 7 – Hekimlik bilgilerini güncel tutmaya çalışacaksın. Aksi takdirde beş yılda bir yenilenen literatür karşısında ne hale geleceğini düşün artık. Bilgisi olmayan hekim hastadan korkar, güven vermez.

Mutluluk Formülü 8 – Kendini geliştireceğin alanı iyi belirlersen, para da kazanırsın. Büyük şehirde mutlu olacak parayı kazanamıyorsan, yemyeşil ve sakin bir Ege veya Akdeniz kasabası da insanı mutluluktan uçurabilir.

Mutluluk Formülü 9 – Teknolojiyi ve yeni teknikleri çok iyi kullanacaksın. Unutmayalım ki en güçlü olan değil, değişime en hızlı uyum sağlayan hayatta kalır.

Mutluluk Formülü 10 – Bir hobi belirleyeceksin ve ailene vakit ayıracaksın. Hayatını hastaların uğruna feda edip, çocuğunun en güzel gününü kaçırmayacaksın. Kitap okumanın hazzını, spor yapmanın verdiği rahatlığı, eşin ile keyifli bir konsere gitme fırsatlarını ileride bulamayacaksın. 

Akıl vermesi kolay denildiğini duyar gibiyim. Bence formül bunların en az 5’ini yapabilmekte…

Benim notum 7; 1, 2 ve 5. maddelerde çuvalladım, çuvallamaya da devam ediyorum.



Dünyada sadece bir Dr.Oz var. Tıp dünyasının Messi'si gibi...

Yorumlar

Popüler Yayınlar